ponedjeljak, 5. svibnja 2014.

Što se događa sa sportom?



Sport je posljednjih dana česta tema, ali ne zbog velikih sportskih uspjeha, nego nažalost, zbog nesportskog ponašanja. Navijači su opet imali okršaje, a rasizam kao da nikako ne može nestati iz sporta ni u 21. stoljeću. Hrvatsku su zaobišle loše vijesti jer u košarci je Cibona pobijedila u finalu ABA lige, a u nogometu dva hrvatska nogometaša, ujedno i reprezentativaca, nastupaju u velikim finalnim dvobojima. Luka Modrić braniti će boje Real Madrida u finalu Lige prvaka 24.5. protiv Atletica Madrid, dok će za Sevillu 14.5. u finalnom dvoboju protiv Benfice Europske lige zaigrati Ivan Rakitić. Lucija i Ana Zaninović su blizanke koje su pak osvojile naslove europskih prvakinja u taekwondou.
 

Ipak, svjetski sport obilježio je manje lijepe trenutke, ali i one iz kojih se nešto može naučiti i promijeniti. Upravo jedan koji je nešto pokrenuo bio je Barcelonin igrač Daniel Alves koji je na utakmici protiv Villarreala, prije izvođenja kornera, ogulio i pojeo dio banane koju mu je bacio navijač na utakmici. Ovaj navijački čin se stalno proteže na različitim nogometnim utakmicama i predstavlja rasističko vrijeđanje. Iako se takvi problemi često osuđuju u javnosti, oni ipak ne prestaju, a Alves je očito pronašao najbolji način da se pristojno tome odupre. 


Navijač Villarreala koji je to učinio pronađen je i klub mu je oduzeo godišnju kartu, te mu doživotno zabranio pristup stadionu. Priča tu nije stala jer je snimka Alvesova poteza obišla svijet i postala hit na društvenim mrežama. To je potaknulo brojne poznate osobe, ali i one koji nisu iz javnog života da se slikaju s bananom i sportski podrže brazilskog nogometaša u protivljenju rasizmu. 


Igrači Intera (Foto: Mateo Kovačić Facebook page)

Boksač Wladimir Klitschko (Foto: Klitschko Facebook page)

Nogometaš Dejan Lovren (Foto: Dejan Lovren Facebook page)
Alves je izjavio za BBC kako se nada da ova „kampanja“ može biti upozorenje da se zabrani takav stav iz nogometa uopće, da rasprava o rasnim predrasudama neće izblijediti, nego ostati trajna i ne ograničena samo na nogomet. 

Upravo je ne ograničavanje samo na nogomet bitno jer priča koje je obilježila prošli tjedan, a povezana je s rasizmom dolazi iz košarke. Vlasnik američkog kluba Los Angeles Clippers, Donald Sterling doživotno je izbačen iz sudjelovanja u NBA ligi zbog rasističkih komentara. Snimka na kojoj govori svojoj prijateljici kako joj ne treba druženje s „crnim ljudima“ osvanula je na Internetu te poslužila kao dokaz da ga vodstvo NBA lige izbaci iz košarke. Uz to, kažnjen je i novčanom kaznom od 2,5 milijuna američkih dolara. 

Donald Sterling (Foto: totalprosports.com)


Kada nema rasizma u sportu, ima navijačkog nasilja, a jedan incident zbio se u Italiji. Prije finalnog dvoboja talijanskog nogometnog Kupa između Napolija i Fiorentine, nekolicina navijača sukobila su se na ulicama Rima. Takav sukob nije bio tipičan navijački jer je jedan navijač pucao iz vatrenog oružja i nekoliko njih ozlijedio. Nogometna utakmica kasnila je 45 minuta, iako su se njenom održavanju protivili navijači Napolija. Ipak, imali su razloga za slavlje jer je Napoli osvojio Kup, ali sukob navijača obilježio je taj susret i pokazao kako je sport otišao u krivom smjeru.


Hrvatska nije iznimka jer se i na našim prostorima događaju navijački neredi, bacanje baklji i različiti neprimjereni povici i vrijeđanja. Svi ti slučajevi pokazuju da su sportski susreti otišli u krivom smjeru. Oni koji bi trebali podržavati sport, podržavaju nešto sasvim drugo, što u sportu nije bitno. Sport je način života, podržavanje zdravog natjecanja i stvaranje trenutaka koji traju za cijeli život. To su uspomene na prve medalje, trofeje i priznanja, to su osjećaji da je netko koga podržavamo najbolji jer je sportski i fer osvojio neko natjecanje. Čini se kako  ponekad pojedinci to zaborave i u sportu počinje vladati novac i vrijednost sportaša, a iskazivanje ljubavi prema nekom klubu pretvara se u nasilje; a bitno je samo uživati u samom procesu gdje najbolji od najboljih na sportskim borilištima pokazuju ono što im najbolje ide – ljubav prema bilo kojem sportu i u tim minutama susreta svi su isti, bez obzira na boju kože. 

Izvori: HRT Sport, BBC  

Irena Pomper
 

 

Broj komentara: 8:

  1. dobro sažeta događanja u posljednjih 10ak dana... napokon malo sporta <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, nadam se da sljedeći put budu malo veselije teme ako ću pisati o sportu. :)

      Izbriši
  2. Ne bih znala ovo komentirati u terminima sporta, osim da bih uvela strože kazne za ovakve ispade. No, s druge strane, ako se promatra najjednostavniji način ljudskog funkcioniranja i ponašanja, logično je zaključiti da će ovakvog ponašanja biti UVIJEK. Ljudi čine gluposti kada su u nekim grupama, misleći da ih ostali štite. Ne vide razumom već emocijama. A realno je da smo do nedavno imali crnce i npr židove kao potlačene skupine ljudi.. Trebat će generacije i generacije da se to "ispere" iz našeg društva (mislim globalno, ne samo lokalno :P ). Nažalost.
    U svakom slučaju, super post.

    PS. Upravo jedem bananu! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Mislim da danas nisu potlačeni toliko kao prije, sve manjine prođu nekakvu fazu prihvaćanja i danas im je bolji položaj, ali sportska natjecanja su dosta praćena i povezuju na neki način svijet i samo jedan "napad" je dovoljan da se to jako pročuje, ali zato uvijek ima onih koji osuđuju i kazne.
    Eto i ti daješ podršku. ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Super tekst, iako tema baš nije lijepa, ali mislim da se i tome treba pisati i pričati kako bi se pronašli najbolji načini da se takva ponašanja u budućnosti spriječe. Slažem se s tobom da je Alves našao dobar način da se tome odupre i da su mnogi zaboravili pravo značenje sporta. I ja se nadam da ćeš uskoro pisati o nečemu veselijem, jer mi je zbilja zanimljivo čitati o sportu iz tvog "pera"! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se da se mora pisati o takvim temama.
      Pošto je ludnica zvana Brazil već jedno vrijeme, možda se i to nađe u jednom sportskom postu, a to je veselije. ;)

      Izbriši