utorak, 22. travnja 2014.

Objavom nominacija zahuktala se utrka za Porinom



Diskografska nagrada Porin jedna je od najvažnijih glazbenih nagrada na hrvatskoj glazbenoj sceni, a tko osvoji Porina, zapravo je dobio priznanje struke. Ove godine biti će 21. dodjela Porina, a nominacije su već svečano objavljenje 15. travnja. Tko će osvojiti kipić, a tko će otići praznih ruku saznati ćemo 27. lipnja na dodjeli koja će se održati u HYPO EVENT Centru u Zagrebu koji je treći puta grad domaćin. Zasada možemo samo analizirati nominacije i nagađati osvajače ove nagrade koju organizira Ured Porina, pri Institutu hrvatske glazbe

Foto: www.porin.info


Najviše nominacija dobio je, u zadnje vrijeme sve bolji i bolji, Massimo. Ukupno je osvojio 10 nominacija, a na svojoj službenoj Facebook stranici, Massimo je istaknuo pjesmu Suze nam stale na put riječima:
Nominacije za Porin!
SUZE NAM STALE NA PUT su nominirane za:
- pjesmu godine
- najbolju mušku vokalnu izvedbu
- najbolji aranžman
- najbolju produkciju
- najbolju snimku
- najbolji videospot
Hvala P'Eggyju na prekrasnoj pjesmi, a Gonzu na spotu!“

 


Nakon uspješnog albuma Dodirni me slučajno koji je objavljen 2012. godine i dobio Porina za najbolji album pop glazbe, Massimo ovom uspješnom pjesmom kreće u nove pobjede. 

Iza Massima, slijedi Oliver Dragojević koji je, s albumom Tišina mora, nositelj sedam nominacija. Album je nominiran za najbolji pop album, najbolju produkciju i najbolju snimku, te za album godine. Pjesma Moje lipo nominirana je u dvije kategorije za najbolju mušku vokalnu izvedbu i najbolji aranžman. Možda manje popularnu, ali nimalo nevažnu nominaciju za najbolji tematsko povijesni album (izvan klasične glazbe) dobio je za album 100 ORIGINALNIH PJESAMA  - OLIVER DRAGOJEVIĆ.


 


Pipschips & videoclips zaradili su po šest nominacija za album Walt, a ne zaostaje ni Elemental s četiri nominacije za album U redu je.

Psihomodo pop, rock band  koji ove godine slavi 30 godina svog umjetničkog djelovanja, osvojio je tri nominacije za singl Donna. Pjesma se trenutno nalazi na odličnom 3. mjestu HR TOP 40 službene nacionalne liste Instituta hrvatske glazbe. Porin nominacije su za najbolju izvedbu grupe s vokalom, pjesmu godine, te najbolji video broj u režiji Radislava Jovanova Gonza. 



U kategoriji najbolji novi izvođač su nominirani Filip Dizdar, mladi umjetnik koji oduševljava svojim pjesmama i video uradcima, Sara Renar i band Silente koji je također pronašao svoje mjesto na već spomenutoj listi HR TOP 40 s pjesmom Još jednom (35. mjesto). Osim te nominacije, Silente je osvojio nominaciju i za najbolji album pop glazbe za svoj prvi album Lovac na čudesa.
 

Filip Dizdar na objavi nominacija (Foto: Filip Dizdar Facebook)

Porin za životno djelo posthumno će se ove godine dodijeliti jednom od najvažnijih promotora jazz glazbe u Hrvatskoj Miroslavu Križiću, poznatom tenoru Vinku Coci i poznatom aranžeru, pijanistu i glazbenom producentu Krešimiru Oblaku.


Za kraj, još samo informacija kako je Croatia Records nakladnik s najviše nominacija, ukupno 44, a
ostale nominacije i informacije o Porinu možete potražiti na njihovoj web stranici i profilima na društvenim mrežama Facebook i Twitter

Irena Pomper 



Broj komentara: 5:

  1. tek 27.6., pa kaj nije Porin inače početkom svibnja?
    kad nema mog Gibe <3 go Massimo :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Mislim da ne, da je u 6 mj inače.
    Gibo uvijek uzme sve Porine, ali da i ja navijam za Massima. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Sviđa mi se što postoji ova kategorija najbolji novi izvođač :) Drago mi je da pišeš o glazbi :D

    OdgovoriIzbriši
  4. I meni, mislim da Hrvatska ima dobre mlade izvođače, ali ljudi ih zbog neznanja ne prihvaćaju i ne slušaju.
    Inače sam planirala pisati više o glazbi, ali odvela me inspiracija u neke druge teme, a i nedosatak vremena je problem.

    OdgovoriIzbriši
  5. Slažem se, ima dobrih glazbenika. Razumijem, ali sad kad dobiješ peticu iz sociologije onda imaš vremena za ljetni odmor i za puuuno pisanja :)

    OdgovoriIzbriši