subota, 31. svibnja 2014.

Na ulicama Varaždina



Nakon početnog upoznavanja s arhitekturom Varaždina, vrijeme je da pogled prebacimo na ulice, parkove i predivan okoliš. Kao što sam i najavila u prošlom postu, slijedi vodič u kojem ćete vidjeti ljepotu grada i najljepše ulice, a biti će riječi i o kulturi i manifestacijama. 

Varaždinom možete prošetati na više različitih relacija, a svi trgovi i glavna jezgra spojeni su malim ulicama koja je svaka na svoj način posebna. Svaka ulica vodi do nekog novog trga i mjesta i svaki put imate osjećaj da ste došli u neki novi svijet jer ni jedna trg ili ulica nisu slični. S Trga Miljenka Stančića, kada se zasitite kave i uživanja, krenite prema Starom gradu preko mostića na slici, tamo ulazite u kulu koja vas vodi na predivna šetališta oko bedema ili za one koji su u kondiciji, možete se popeti na bedeme i imati bolji pogled na Stari grad ili  dio Varaždina. 

Mostić koji će vas odvesti do Starog grada  FOTO: Irena Pomper

Šetalište uz Stari grad FOTO: Irena Pomper

Oko Starog grada FOTO: Irena Pomper


Ako krenete sa spomenutog trga lijevo proći ćete kroz malu Bakačevu ulicu koja će vas dovesti do Gajeve ulice koja je dosta široka i zbog toga podsjeća na zasebni trg jer ima klupice za odmor i posađeno drveće i cvijeće. Gajeva ulica predivna je u vrijeme Adventa kada lampice na drveću daju poseban Božićni ugođaj. U toj ulici nalazi se kino koje je nažalost zatvoreno, ali godinama je to bilo kino koje je imalo poseban status u Varaždinu. 

Bakačeva ulica FOTO: Irena Pomper

Gajeva ulica FOTO: Irena Pomper

Ako krenete desno od trga, doći ćete na jedan mali, ali poseban Trg Starih obrta, koji će vas odvesti u vremena starih zanata poput klobučara, tkalja, kovača, rakijaša. Svaki obrt ima izložen svoj štand, pa ručne predmete možete i kupiti, a imate i jedinstvenu priliku i vidjeti ih na djelu, pa vam tako kovač može napraviti stari varaždinski novčić.

Trg Starih obrta FOTO: Irena Pomper

Na Trgu Starih obrta FOTO: Irena Pomper

Uska ulica mala je uličica i naravno uska, zato se tako i zove, koja će vas dovesti do Korza, naravno to nije jedini način da dođete do njega. Uska ulica jedna je od najljepših za vrijeme Špancirfesta kada je ona mjesto u na kojem izlažu slikari i ostali umjetnici, a s njima možete i popričati o radovima te mnogi od njih slikaju baš na ulici pa možete vidjeti kako nastaju njihova djela i naravno, kupiti ih ako vam se sviđaju. 

Uska ulica FOTO: Irena Pomper


Sada smo konačno na Korzu, glavnome Trgu kralja Tomislava, na kojem se nalazi vijećnica, a na Korzo možete doći kroz četiri ulice. Korzo je srce grada, glavno okupljalište vikendom na kavi kada kafići otvore svoje suncobrane i postave stoliće i stolce. Za vrijeme Adventa na njemu je velika ukrašena jelka, a kada je Špancirfest tamo se nalazi pozornica na kojoj nastupaju glazbenici i uvijek je velika gužva. Preporučam vam da kupite sladoled u slastičarni na Korzu jer imaju jako veliki izbor i prošećete ostatkom grada. 

Korzo FOTO: Irena Pomper

FOTO: Irena Pomper


S Korza ćemo krenuti na Franjevački trg na kojem je Županijska palača i Franjevačka crkva sa samostanom. Na njemu ima klupica kada poželite odmoriti i mala kavana, te Muzej kukaca koji je vrlo zanimljiv, a možete i uhvatiti za nožni palac Grgura Ninskog i zaželjeti želju. 

Franjevački trg, lijevo Muzej kukaca FOTO: Irena Pomper

Meni jedna od najdražih ulica, Ulica Ivana Gundulića, odvesti će vas sa Franjevačkog trga prema Trgu Slobode i Hrvatskom narodnom kazalištu. Tu ulicu nitko ne zove pravim imenom, već je poznata kako Dućanska ulica zato što je od prošlosti stalno imala male dućane. Danas nisu više isti dućani kao nekada, ali jedan je ostao isti iako vjerojatno zatvoren, a to je dućan kišobrana u kojem vam mogu/ su mogli i popraviti kišobran.

Dućanska ulica FOTO: Irena Pomper

Trg Slobode FOTO: Irena Pomper


S Trga Slobode idemo do Hrvatskog narodnog kazališta, koji osvaja svojom ljepotom i okolišem oko sebe. Pored njega, nalazi se park, odnosno šetalište Vatroslava Jagića koje je savršeno za ljetne vruće dane zbog velikih krošnji i hladovine. 

HNK od iza, šetalište koje vodi prema Kazališnom trgu FOTO: Irena Pomper

Šetalište Vatroslava Jagića FOTO: Irena Pomper


Sva ljepota grada dolazi do izražaja kada se održavaju kulturne manifestacije koje privlače mnoge turiste iz Hrvatske, ali i cijeloga svijeta. Barokne večeri, godišnja su manifestacija klasične glazbe kada u Varaždin dolaze i glazbenici iz drugih zemalja na koncerte. Najpoznatiji je ipak Špancirfest – gradska manifestacija koja svake godine počinje krajem kolovoza. U deset dana svoga trajanja grad zaživi u nekom posebnom duhu, na ulicama su ulični glazbenici, zabavljači, štandovi sa svim mogućim proizvodima, umjetnici, pozornice na kojima nastupaju glazbenici, kino pod zvijezdama, Vindiland za djecu i još mnogo toga. Zato dođite na Špancirfest i osjetite taj Festival dobrih emocija i naravno usput razgledajte grad. Ako ga razgledavate za vrijeme festivala, preporučam da to učinite ujutro jer navečer se festival najbolje zahuktava i velika je gužva.
 
Vjerujem da nitko tko posjeti ovaj barokni grad neće biti razočaran. Usput, već ovaj vikend možete posjetiti zanimljiva događanja. Otkrijte još mnogo lijepih stvari u Varaždinu koje ja nisam navela zato što ih je previše da stanu u jedan vodič, ali i ne možete sve znati unaprijed, dođite i iznenadite se.  Vjerujte The New York Timesu koji je Varaždin stavio na 48. poziciju liste mjesta koje morate posjetiti u 2014. godini.

Irena Pomper 
 
 
 
 

4 komentara:

  1. Varaždin je prekrasan grad, moram ga uskoro opet posjetiti. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Još jedan super tekst! Sviđa mi se kako si opisivala put kojim se može doći do nekog mjesta, jer si na taj način to mogu lijepo predočiti :) U prethodnom tekstu sam se veselila posjetu Varaždinu jer je prekrasan, a sad se veselim još više :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Da, to je mali vodič, a nadam se da ćeš sve vidjeti uživo. :)

    OdgovoriIzbriši