četvrtak, 29. svibnja 2014.

Varaždin - Mali Beč po svojoj arhitekturi



Varaždin je grad s oko 40 tisuća stanovnika, središte je Varaždinske županije i otprilike sat vremena vožnje udaljen je od glavnog grada Zagreba. Svojom ljepotom, baroknim građevinama i čistim ulicama oduševljava sve koji ga posjete. Ovaj Beč u malom, takav je nadimak dobio upravo zbog svoje arhitekture koja neodoljivo podsjeća na ovaj austrijski grad. Naravno, Varaždin nije tako velik i elitan kao Beč, ali zasigurno će vas upravo njegova mala veličina i osvojiti jer ćete glavne dijelove i najljepše građevine moći vidjeti u jednom danu. 


Od građevina, svidjet će vam se Glazbena škola koja je utemeljena davne 1828. godine i jedna je od najstarijih glazbenih škola u ovom dijelu Europe. Nedavno je obnovljenja i dobila je novo ruho ružičasto bijele boje, a okrenuta je i prema novo uređenom Kapucinskom trgu. 

Glazbena škola Varaždin i Kapucinski trg
FOTO: Irena Pomper


Zaštitni znak Varaždina sigurno je Stari grad, predivna bijela građevina koja je okružena bedemima i stazama za šetnju. Okoliš oko nje je uvijek lijepo uređen, pa slobodno uzmite deku i uživajte na suncu, a oko nje nalaze se i klupice. Spominje se još u 12. stoljeću i vjeruje se da je tada bio sjedište varaždinskih župana. Nalazi se i na novčanici od 5 kn koja je danas nevažeća. Stari Grad možete vidjeti i iznutra gdje se nalazi muzej. 

Stari grad
FOTO: Irena Pomper

Šetalište uz Stari grad
FOTO: Irena Pomper

Na glavnome varaždinskom Trgu kralja Tomislava, koji je najpoznatiji pod nazivom Korzo, nalazi se vijećnica koja je sjedište gradske uprave, odnosno varaždinskog gradonačelnika. Današnji izgled s tornjem, dobila je 1791. godine nakon obnove poslije velikog požara. Na tornju se nalazi sat, a ispod njega pokazivač mjesečevih mijena.

Gradska vijećnica FOTO: Irena Pomper


Na Trgu Miljenka Stančića nalazi se palača Sermage koja je vrlo upečatljivog izgleda zbog svoje neobične fasade i oblika, preuređena u stilu rokokoa. U njoj možete razgledati muzejske postave i galeriju slika. Ispred nje na spomenutom trgu možete uživati na terasi jednog od kafića, a s trga imate i pogled na jedan dio Starog grada. 

Lijevo palača Sermage, desno Trg Miljenka Stančića FOTO: Irena Pomper

Kuća Ritz nalazi se na glavom trgu Korzu i u njoj se nalazi jedna od gradskih kavana. Naziv je odbila prema nekadašnjem vlasniku Ritzu. Na terasi kavane možete uživati u pogleda na grad, točnije nalazi se na sredini između dva trga, pa tako se vidi Korzo i Franjevački trg koji je uvijek posebno uređen cvijećem. 

Kuća Ritz FOTO: Irena Pomper

Zgradu Hrvatskog narodnog kazališta projektirao je austrijski arhitekt rođen u Beču – Hermann Helmer, koji je inače radio u stilu renesanse, baroka i rokokoa. To je jedino kazalište u Varaždinu. U zgradi se nalazi i Odjel za odrasle gradske knjižnice Metel Ožegović i kafić. Kafić ima terasu na Kazališnom trgu pokraj kazališta na kojem je i fontana okružena klupicama i lijepo uređenim okolišem, pokraj se nalazi park. 

HNK Varaždin i Kazališni trg FOTO: Irena Pomper
Županijska palača dominira Franjevačkim trgom, a izgrađena je davne 1772. godine. U njoj rade svi dužnosnici varaždinske županije. Palaču slobodno možete vidjeti i iznutra, a tamo se održavaju i građanska vjenčanja. 

Županijska palača FOTO: Irena Pomper

U gradu se nalazi mnogo crkava i tri samostana, samostan sestara Uršulinki i samostani Franjevaca i Kapucina. Franjevačka crkva sa samostanom je na istoimenom trgu ispred Županijske palače. Ispred Crkve, nalazi se kip Grgura Ninskog kako drži zatvorenu knjigu, dok takva gotovo identičan, ali veći i s otvorenom knjigom nalazi se u Splitu. Grgur u Varaždinu prvotno je bio namijenjen za Split, ali je ispao premali i svoje mjesto pod suncem našao u Varaždinu. Na Trgu slobode nalazi se Župa sv. Nikole biskupa, zatim na Korzu Župna crkva sv. Nikole, ujedno sv. Nikola zaštitnik je grada Varaždina. Naravno, ima još mnogo crkava.

Župna crkva sv. Nikole FOTO: Irena Pomper

Grgur Ninski  FOTO: Irena Pomper

Župa sv. Nikole biskupa FOTO: Irena Pomper
Teško je nabrojiti baš sve palače i jedinstvene zgrade, te predivne parkove koji se protežu gradom, zato odvojite jedan dan i posjetite ovaj predivan grad. O ulicama, festivalima i duhu Varaždina, više pročitajte u idućem postu. 


Irena Pomper






 
 
 
 
 
 

4 komentara:

  1. Sve je jako lijepo, ali palača Sermage mi je posebno zapela za oko! Nadam se da ćeš mi sve to pokazati kad te posjetim. Očekujem da budeš pravi turistički vodič :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, ta palača je baš posebna.
      Ma sve, bez brige. :)

      Izbriši
  2. Nisam još nikad bila u Varaždinu, ali svakako ga planiram posjetiti jednom. :)

    OdgovoriIzbriši