petak, 18. travnja 2014.

Los Angeles - grad anđela i glamura

(post objavljen 10.3.2014.)

Završila je 86. dodjela najprestižnije filmske nagrade Oscar koju dodjeljuje Filmska akademija. Od objave nominacija, pa sve do dodjele nagrada, traje posebna Oscarovska groznica koja zahvati cijeli Los Angeles. U taj se američki grad skupi mnoštvo obožavatelja, novinara i filmskih zvijezda. Ipak, taj je grad više od glamura, zabave, poznatih zvijezda i filma. L.A. može ponuditi više ako ga se posjeti u mjesecima kada zlatni kipić nije glavna tema razgovora. 

Los Angeles je smješten uz obalu Tihog oceana na jugu savezne američke države Kalifornije. Poslije New Yorka, to je najnaseljeniji grad u SAD-u. Utemeljen je 1872. godine, a danas je važno gospodarsko, kulturno i zabavno središte. U njemu su smještena brojna kazališta, muzeji, sveučilišta i znanstvene institucije. Najviše je poznat po svojem predgrađu Hollywoodu, središtu filmske i televizijske industrije. U ovome gradu svaki turist, bez obzira na godine, može pronaći mjesto za zabavu. L.A. na svakom koraku nudi zanimljive i zabavne sadržaje, te ostavlja bez daha svojim prirodnim ljepotama, posebice plažama i parkovima.


Ako volite animirane filmove i zabavu, tu je za vas Disney California Adventure, okrenut ulazom prema Disneylandu, ovo mjesto zabave ima osam tematskih područja vintage arhitekture kroz nekoliko poznatih hitova Pixar filmova. Godine 2012.  dodane su atrakcije Buena Vista Street, Cars Land i Radiator Springs Racers. Od atrakcija očekuju vas World of Color, noćni show s vodenim efektima, te Toy Story Mania!, interaktivna avantura vožnje. Noću, park poprima neonske boje kao znakove koji osvjetljavaju Route 66 u Cars Landu i Mickey's Fun Wheel. Za razliku od Disneylanda, kokteli, vino i pivo su dostupni, a u noćnom programu tu je ples na otvorenom i jazz band. 

Disneyland je još jedno središte zabave, a onaj u L.A.- u ima mnogo atrakcija koje se ne mogu pronaći u njegovim podružnicama u drugim državama. Neke od njih su Indiana Jones Adventure Ride i Storybook Land s minijaturnim replikama animiranih Disneyevih likova kao što su Pinokio i Alisa u Zemlji čudesa. Svi će se animirani likovi rado družiti s vama i fotografirati, a glazbenici koji sviraju uživo, stvaraju posebnu karnevalsku atmosferu.





Farmers Market and The Grove je tržnica s velikom tradicijom. To je poznata tržnica na otvorenom u europskom stilu i lokalna institucija na uglu 3. ulice i Fairfax avenije. Tržnica uključuje 110 štandova i više od 30 restorana. The Grove je 2012. godine slavio 10. godišnjicu, a redovito je ispunjen vikendima i blagdanima. Ako mrzite gužve, posjetite Grove prijepodne za najudobnije shopping iskustvo. Grove je posebno predivan u vrijeme Božića zbog ogromnog Božićnog drvca.




Sa svojim vijugavim zidovima i lokacijom na brežuljku, Getty Center izgleda kao grad za sebe. Privući se vas zbog prekrasnog pogleda na Los Angeles, ali i zbog svoje arhitekture, neobičnih vrtova i fascinantnih umjetničkih zbirki. Pet paviljona u kojima stanuje muzej okružuju središnje dvorište i šetališta s mostovima Unutar paviljona su galerije sa stalnim zbirkama europskih slika, crteža i skulptura, te američke i europske fotografije. Kompleks uključuje i restoran i kafić s panoramskim prozorom, te dva kafića na otvorenom.





Getty Villa Malibu je otvorena 2006. godine, a povezuje kulture starog Rima, Grčke i Etrurije. Ima zadivljujuće antikvitete, te leži na jednoj od najvrjednijih obalnih nekretnina na svijetu. Getty Villa uključuje lijepe njegovane vrtove, bazene i kiparstvo. Najveći i najljepši vrt the Outer Peristyle daje prekrasan pogled na Pacifik. Novoizgrađen je amfiteatar, darovni dućan i kafić, a nude se i edukacijski programi u kazalištu.



Za ljubitelje holivudske glamurozne prošlosti tu je Muzej Hollywood, dragulj povijesti kinematografije. Nalazi se unutar Max Factor zgrade, a sadrži više od 10 000 filmskih izložaka. Izlošci su posvećeni zvijezdama kao što su Marilyn Monroe i Bob Hope, a rekviziti filmovima kao što su Moulin Rouge, Kad jaganjci utihnu, Planet of the Apes. U muzeju je i impresivna zbirka fotografija na kojima su filmske zvijezde na raznima mjestima. Zidovi hodnika prekriveni su zapanjujućom zbirkom autograma obožavatelja Joea Ackermana. Filmaše će zanimati izložba s ranom filmskom opremom. Mogu se posjetiti i prostorije gdje su se slavne glumice uređivale.


Ako se nađete u području Pasadene, morate posjetiti The Huntington koji je izgrađen u ranima devedesetima kao doma Henrya E. Huntingtona. On i njegova žena Arabella skupljali su rijetke knjige, rukopise, biljke i britansku umjetnost. Institucija koju su osnovali postala je jednom od najneobičnijih kulturnih kompleksa u svijetu. Knjižnica sadrži više od 700 000 knjiga i 4 milijuna rukopisa, uključujući i kolekciju ranih izdanja od Shakespearea. Vani se nalazi predivan Botanički vrt. Desert Garden je jedan od najvećih područja na svijetu koji ima kaktuse. Tu je i Japanski vrt, u kojem su kameni ukrasi, Japanska čajna kuća, bonsai, te Zen rock vrt, te mnogi drugi vrtovi s mnogo vrsta cvijeća. Može se posjetiti i Rose Hills konzervatorij za botaničke znanosti s izlošcima raznolikih biljaka.




Paramount Pictures je studio čija povijest datira još iz 1920 – ih. Bio je dom mnogim filmskim zvijezdama, a u njemu su snimani nezaboravni filmovi i tv emisije, kao što su Forrest Gump, Titanic, Star Trek. Studio se može razgledati studijskim obilaskom s vodičem gdje možete vidjeti poznata mjesta na kojima su se snimale neke scene. Ulaznice su besplatne.

Guitar Center and Hollywood RockWalk je pravo mjesto za ljubitelje glazbe. U Guitar Centeru možete isprobati bilo koji instrument koji zaželite, te razgledati suvenirnicu s stvarima koje su donirale glazbene zvijezde. Tako, možete razgledati set listu Led Zeppelina, žutu Start gitaru Jeffa Becka i platforma čizme od članova banda KISS. To je mjesto osiguravalo opremu gotovo svima bendovima koji su došli iz L.A. 1960-ih, te se zato ispred trgovine nalazi RockWalk kako bi im se odala počast. U betonskim pločama otisnute su ruke Van Halena, Bonnie Raitt, Chucka Berrya, Def Lepparda, Carlosa Santane, KISSa i drugih.





I za kraj, ono po čemu mnogi pamte Hollywood – Walk of Fame. Kroz Hollywood Boulevard proteže se pločnik za otiscima dlanova, uklesanim imenima zvijezda i s ružičastom zvijezdom u sredini na sivom kamenu. Nisu svi na šetalištu zvijezde s ekrana, već ima i onih koji su djelovali iza kamera. Da bi pronašli svoju zvijezdu na šetalištu, zvijezde su podijeljene u pet dijelova: filmske, radijske, televizijske, glazbene i kazališne.




Naravno, Los Angeles ima za ponuditi još mnogo toga, od ZOO vrta do prekrasnih plaža, ali i muzeja i drugih kulturnih institucija. Iako je najviše poznat po filmu i filmskim zvijezdama, ovaj grad je više od toga. Na svakom koraku nudi nešto zanimljivo i svakako zaslužuje da bude na listi posjeta i kad ne traje priča oko dodjele Oscara.

Ostale informacije o Los Angelesu možete potražiti na Fodor's Travel

Irena Pomper 

2 komentara: