petak, 18. travnja 2014.

Pet razloga zašto posjetiti Hrvatsku

(post objavljen 22.3.2014.)

Hrvatska je odavno dobila status destinacije koja se mora posjetiti i u čijim ljepotama svima zastane dah. Kada netko govori o Lijepoj našoj, svi uvijek navode iste razloge za turistički posjet: more je predivno, obala je divna, Plitvička jezera su svjetski fenomen, Dubrovnik je grad koji svi moraju posjetiti… Takve primjere svi su čuli više puta, ali u ovome članku naći ćete drugačije razloge zašto treba posjetiti ovu lijepu zemlju, pogledati iz drugačije perspektive i razmisliti još jednom da li znate ostale kvalitete koje nudi ova zemlja.

5. Dvorci, kule, utvrde

U Hrvatskoj ih ima zaista mnogo i pravo su kulturno blago iz prošlih vremena. Neki od njih su sačuvani i pretvoreni u muzeje, dok drugi čekaju bolje dane i investicije, a neki su u privatnom vlasništvu i služe kao stambeni objekti. Popis je zaista impresivan i uključuje sve dijelove Hrvatske.

New York Times nije bez razloga uvrstio Varaždin na popis mjesta koja se moraju posjetiti u 2014. godini. Dragulj toga grada zasigurno je Stari grad, impresivna tvrđava okružena bedemima u kojoj se danas nalazi Gradski muzej Varaždin. Ona se spominje prvi put još u 12. stoljeću i vjeruje se da je tada bila sjedište varaždinskih župana. Jako je dobro očuvana i uređena. Oko nje može se uživati u prirodi, šetati, sjediti na klupicama, a u zimskim mjesecima spuštati sanjkama niz bedeme. 






Jedan od najatraktivnijih dvoraca u Hrvatskoj, dvorac Trakošćan, nalazi se 40 km jugozapadno od Varaždina. Godišnje ga posjeti oko 40 000 ljudi, te je jedan od najposjećenijih hrvatskih dvoraca. Podignut je u 13. stoljeću, najduže je bio u vlasništvu obitelji Drašković, a sada je u vlasništvu Republike Hrvatske. Iznutra je zanimljiva njegova postava, a izvana opuštajuća priroda. Trakošćansko jezero koje se nalazi iza dvorca ima uređene staze tako da se oko njega može prošetati, isto tako u blizini je i hotel za one koji ostaju malo dulje. Omiljena je destinacija za Praznik rada.

  

 4. Gastronomija

Nema dijela Hrvatske koji ne proizvodi neke autohtone proizvode i svoje vino. U koji god dio došli, naići ćete na bogatu ponudu. Ako se zateknete u Slavoniji, morate probati kulen, ovaj mesni proizvod malo ljućeg okusa, neizbježan je dodatak kada uživate u slavonskoj kuhinji. Zagorski puran i štrukli moraju biti obavezno na stolu u sjevernoj Hrvatskoj. Europska unija prepoznala je kvalitetu pršuta koji će vam ponuditi svatko tko vas udomaći na obali Lijepe naše. Tu su i razni specijaliteti od školjaka, različitih vrsta riba, škampi, hobotnica. Dodajte svemu ekstra djevičansko maslinovo ulje ili par kriški paškog sira, začinite morskom soli s Paga ili Stona i naravno za kraj čaša dobrog vina. Vino je diljem Hrvatske jednako prepoznatljivo. Zagorski bregi puni su vinograda, Istarska vina su poznata i van Hrvatske, a ne zaostaju ni drugi dijelovi Hrvatske. 




3. Svjetionici, mala mjesta, otočići

Dalmatinski tip obale svjetski je termin za obale koje izgledaju kao hrvatska obala. Zahvaljujući takvoj obali, Hrvatska je savršena za otkrivanje skrivenih kutaka, malih otočića i zanimljivih mjesta. Svi znaju najpoznatije plaže u Hrvatskoj, ali postoje i one manje koje vam jamče privatnost i prije svega odmor. Ako se želite maknuti od prenapučenih plaža gdje vam jedva stane ručnik, nađite neku manju, napravite turu otkrivanja manjih otočića za koje možda ni ne znate da postoje. Uz to, odmor vam mogu definitivno pružiti svjetionici. Savršeni za povlačenje u osamu, daju malo drukčiji tip odmora, a trenutno se iznajmljuje njih 11. Ako se ne želite otisnuti od obale, otkrivajte mala mjesta. Veliki gradovi imaju gužvu jer nahrupi mnogo turista, a ako vam to dosadi otiđite u manja mjesta, probajte delicije u nekoj konobi i uživajte u mirnoći ljetnih noći. 

Svjetionik Veli Rat, Dugi otok
2. Festivali, kulturne manifestacije i različita događanja

Festival igranog filma u Puli održava se u mjesecu srpnju i nikada nisam doživjela ljepši način gledanja filma. Pulska arena svojom ljepotom ostavlja bez daha, a kada uđete u nju i vidite ju ispunjenu ljudima pod zvjezdanim nebom i u dobrom raspoloženju, dobijete drugu dimenziju ove prekrasne građevine. Karta nije skupa, štoviše, manja joj je cijena nego kada kupujete kartu za razgled Arene. 2013. godine Festival je doživio svoje 60. izdanje. Ljudi stvaraju neku posebnu energiju, pripreme deke i grickalice, okupe društvo i uživaju u jednom riječju, čaroliji gledanja filma pod zvijezdama. 




Špancirfest je festival koji zaslužuje više riječi nego što stanu u jedan odlomak. Ova gradska manifestacija, odnosno ulični festival čije su pozornice varaždinske ulice i trgovi, u deset dana grad Varaždin pretvara u najveselije i najzabavnije mjesto u Hrvatskoj. Započinje svake godine krajem osmog mjeseca i garantira vam da ćete svaki dan doživjeti nešto jedinstveno. Teško je nabrojati sve što možete vidjeti kada se špancirate. Tu su ulični performeri, koncerti brojnih glazbenih zvijezda iz Hrvatske, ali i svijeta, brojne izložbe od umjetničkih djela to različitih proizvoda, kazališne predstave, kino pod zvijezdama, Vindiland za djecu, šatori za gastronomskom ponudom, ulični svirači, after party s elektronskom glazbom i još mnogo toga. Pružite šansu kontinentalnoj destinaciji i osjetite pozitivne vibracije Festivala dobrih emocija. 


Naravno, Hrvatska ima još zanimljivih događanja koja morate posjetiti i to ne samo na obali nego i u kontinentalnoj Hrvatskoj. Noć muzeja, Noć kazališta, Dubrovačke ljetne igre, Sinjska alka, Zagreb Dox, brojni glazbeni festivali (INMusic, Terraneo itd.), Cro-ŕ-Porter i mnogi drugi. 

1. Zanimljiva za otkrivanje

Razlog koji morate otkriti sami. Ja još uvijek otkrivam svaki put kad odem u neko novo mjesto u Hrvatskoj. Toliko je različita, a toliko mala, toliko zanimljiva, toliko dinamična, a opet mediteranski spora, toliko lijepa da svaki put iznova iznenadi, toliko ima puno toga za otkrivanje i proživljavanje da vam nikada neće biti dosadno. Milijun je mogućnosti za otkrivanje broja 1. Mreža boja, mirisa, okusa, zvukova, otoka, sreće, emocija… Ono što te obogati kao turista kada proživiš nešto u Hrvatskoj, a zasigurno svi mogu nešto pronaći, to je razlog zašto se trebaš vratiti ili reći drugima zašto trebaju ovu zemljicu staviti na popis želja koje namjeravaju ostvariti. 




Irena Pomper 





4 komentara:

  1. odličan post :D
    za svakog tko još nije posjetio Hrvatsku ovo bi bili i više nego dovoljni razlozi ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Samo brojke na kraju svake sezone dovoljan su dokaz o Hrvatskoj kao top destinaciji, a od gore navedenih razloga za mene nema do domaće klope. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Da, naša kuhinja je najomiljenija svima. :)

    OdgovoriIzbriši