srijeda, 4. lipnja 2014.

Ludnica zvana Brazil



Zadnjih nekoliko mjeseci, a posebno zadnjih nekoliko dana, nemoguće je bilo gdje otići, a da nogomet nije glavna tema. Da, u Hrvatskoj kao i u ostatku svijeta traje nogometna ludnica za Brazilom jer uskoro će sve oči biti uprte u nogometne reprezentacije koje će odmjeravati snage od 12. lipnja do 13. srpnja na stadionima diljem ove južno američke države.  



Prije nego što krenem u nogometnu priču i naravno dotaknem se Vatrenih, evo nekoliko činjenica i stvari koje trebate znati o samom Brazilu.   
  • Brazil je najveća država u Južnoj Americi
  • peta je najveća zemlja u svijetu
  • ima preko 190 milijuna stanovnika
  • službeni jezik je portugalski
  • glavni grad – Brasilia
  • Brazil je federacija sastavljena od 26 država, jednog saveznog distrikta i gradova
  • Brazilski karneval je godišnji festival koji se održava 46 dana prije Uskrsa, a tada se na tjedan dana zbog proslava zemlja zaustavlja
  • brazilsko nacionalno piće je kava, a nacionalno jelo je feijoada (vrsta začinjenog ragua sa svinjetinom i crnim grahom)
  • najpopularniji sport u Brazilu je nogomet
  • brazilski grad Rio de Janeiro biti će domaćin Olimpijskih igara 2016. godine, prvih koje će se održati u Južnoj Americi  

U cijeloj brazilskoj nogometnoj priči naši Vatreni imaju posebno mjesto, a ako još ne znate zašto (a sigurna sam da znate) podsjetiti ću vas kako morate biti pred vašim televizorima 12. lipnja jer će tada Svjetsko prvenstvo otvoriti Brazil i Hrvatska i tog dana sigurno neće biti većeg spektakla ili važnijeg događaja. Prijenos utakmice je na 2. programu HTV-a u 21:45 h.

Naši Vatreni danas su nakon 14 sati leta stigli u Brazil. Letom su iz Lisabona stigli do Salvadora, odakle su autobusom krenuli u Praiu do Forte u pokrajini Bahia gdje će im biti baza narednih nekoliko dana. Osim Brazila, u skupini A igrati će još protiv Meksika i Kameruna. 
 
Ako još uvijek ne znate zašto navijati za Hrvatsku jer je Brazil kao domaćin očigledno favorit, BuzzFeed je za vas napravio popis od 11 razloga zašto bi ipak trebali promijeniti mišljenje i navijati za Vatrene. Oni su nabrojili razloge, a ja sam za vas napravila analizu.

      1.  Njihov dres ne može biti više cool.

Šahovnica je poznata svugdje u svijetu i često se spominje kao najljepši dres. Ipak, zamalo se dogodilo da premijernu utakmicu protiv Brazila odigramo u plavom rezervnom dresu prema odluci FIFE. Stvar je spasio predsjednik HNS-a Davor Šuker koji je zamolio FIFU da ipak igramo u dresu sa crveno – bijelim kvadratićima jer su oni prepoznatljivi u cijelom svijetu. Hrvatska će i protiv Kameruna i Meksika također igrati u tom dresu.

Dresovi koje ćemo gledati u Brazilu (FOTO: Bruno Konjević/CROPIX)
 

 2. Njihovi fanovi su posebno strastveni. 
 

Ne samo strastveni nego i uvijek spremni za sve susrete sa svojim majicama s crveno – bijelim kvadratićima i navijačkim pjesmama. Udruga navijača Uvijek vjerni koja podržava nogometnu reprezentaciju, posebno je za Svjetsko prvenstvo pripremila navijačku pjesmu Ovo je Hrvatska. Bilo je tu i drugih glazbenika spremnih za Brazil poput Severine, Lane Jurčević, Tomislava Bralića i klape Intrade.



3. Kada se navijači sretnu zajedno tu ima plesa. 


Bolje to nego vandalizam i problemi, a video navijanja i plesanja pogledajte u videu na linku BuzzFeed-a. 

4. Prvi puta su nastupili na Svjetskom prvenstvu 1998. i završili kao treći. 

Bilo je to prije 16 godina kada je izbornik reprezentacije bilo legendarni Ćiro Blažević. Igralo se polufinale protiv Francuske kada je Davor Šuker zabio gol u 46. minuti i izazvao euforiju, no rezultat je na kraju bio 2:1 za Francusku i doma smo uzeli broncu. 




5. Otada su se pojavili na Svjetskom prvenstvu još tri puta. 

2002. godine, zatim zadnji puta 2006. jer nam 2010. to nije uspjelo, ali sada 2014. igramo u Brazilu. 

6. Ali nikada nisu osvojili Svjetski kup. 

Možda nam to uspije ove godine. 2002. godine pod vodstvom izbornika Mirka Jozića, Hrvatska je bila neporažena u kvalifikacijskoj skupini, ali na natjecanju nije prošla u drugi krug jer je dva puta bila poražena od Meksika i Ekvadora, unatoč jednoj pobjedi protiv Talijana. 2006. godine izbornik Zlatko Kranjčar prošao je s reprezentacijom bez poraza kvalifikacijsku skupinu, ali smo prvu utakmicu izgubili od Brazila (nadam se da se sljedeći tjedan povijest neće ponoviti), odigrali 0:0 s Japanom i 2:2 s Australijom i tako završili natjecanje. 

7. Ove godine je u skupini A koja može biti komplicirana s obzirom da je u toj skupini i Brazil.

Zato trebamo mnogo navijanja i podrške jer pritisak domaćih navijača i javnosti koja će očekivati pobjedu domaćina, biti će velik.

8. Izbornik je Niko Kovač. 

Koji je preuzeo reprezentaciju nakon ostavke Igora Štimca u listopadu 2013. godine. Hrvatska je s njim odigrala dvije utakmice doigravanja za odlazak na Svjetsko protiv Islanda i tako se plasirala u Brazil. Niko je bio dugogodišnji kapetan reprezentacije prije sadašnjeg Darija Srne i omiljen među navijačima. Taj status ima i kao izbornik, a u medijima se često spominje kako je on uveo pozitivan duh u cijeli tim i kako je s njim sve krenulo na bolje.

Izbornik Niko Kovač (FOTO: Marko Prpić/Pixsell)
9. Mario Mandžukić je njihov najbolji igrač. 

S tim se možda neće svi složiti i proglasiti će najboljim Luku Modrića, no to nije toliko bitno. Iako neće igrati u utakmici protiv Brazila, Mario će sigurno nadoknaditi to kasnije i pokazati svoje napadačke sposobnosti. Luka Modrić biti će očekivano pod povećalom zbog sjajne igre u zadnje vrijeme i pohvala, te naravno osvojene Lige prvaka sa svojim klubom Real Madridom. 

Mario Mandžukić (FOTO: slike.org)

10. Ali tu je i drugi igrač koji će odvlačiti poglede.

Mario Mandžukić možda neće igrati protiv Brazila, ali će zato ženske navijačice moći gledati u Vedrana Ćorluku, koji je ruku na srce, dostojna zamjena.

Vedran Ćorluka (FOTO: Sanjin Strukić/Pixsell)
11. Njihove šanse za pobjedu su male. 


Tako kaže BuzzFeed, ali nije loše podsjetiti se kako trenutno u reprezentaciji igraju najtraženiji igrači u Europi. Luka Modrić osvojio je Ligu prvaka, Ivan Rakitić osvojio je Europsku ligu, a prošle godine Mario Mandžukić s Bayernom je osvojio gotovo sve što se osvojiti moglo. Ima tu i ostalih potencijala koji igraju u najboljim ligama svijeta. Možda nismo favoriti za prvu utakmicu, ali tko zna što se može dogoditi u nastavku natjecanja. 


Irena Pomper